Jouw themafeest. Doen of niet?

"Wij zoeken een DJ die op onze bruiloft wil komen draaien. We houden ontzettend van trance en housemuziek en willen onze bruiloft een festivaltintje geven."

Het is altijd fijn om te zien dat bruidsparen een eigen visie hebben over hun bruiloft. Het helpt ons om de beste match te maken tussen bruidspaar en DJ.

"Wij gaan op zoek naar de geschikte DJ voor jullie. Maar zullen we eerst even in een persoonlijk gesprek jullie wensen bespreken?"

Een weekje later zitten we aan tafel bij het bruidspaar in een prachtig modern huis met witte hoogglansvloer, ledverlichting onder de kasten, deephouse klanken zijn te horen op het Sonos systeem en in de tuin valt mijn oog op een prachtig mooi zwembad.

Het aanstaande bruidspaar is al meer dan 10 jaar samen en is nog zichtbaar smoorverliefd op elkaar. Een tweetal kinderen zit braaf op de bank tv te kijken.


We maken kennis met elkaar en vol enthousiasme beginnen ze te vertellen over hun liefde voor elkaar én voor festivals. Jaarlijks probeert het stel minimaal 2 of 3 festivals te bezoeken.

Daarom willen ze ook graag dat hun bruiloft in een festivalsfeer wordt gevierd.

Ze hebben een zaaltje gehuurd in een klein dorpje wat ze helemaal willen gaan inrichten met

witte doeken, een cocktailbarretje en een grote dansvloer.

Mooie plannen dus. "Qua muziek willen we dance, trance en house zodat we lekker kunnen dansen". Ze hebben er al zin in! Mooi.

Toen ik vroeg wie ze als gasten willen uitnodigen, kreeg ik te horen dat de opa's en oma's zouden komen, ooms en tantes die ze al jaren niet meer hebben gezien en ook de neefjes en nichtjes zouden komen. "Natuurlijk komen er ook de nodige vrienden waarmee we naar festivals gaan."

Ik frons mijn wenkbrauwen, blijkbaar té zichtbaar voor het bruidspaar, want ze vragen meteen wat ik van hun plannen vind.

Door mijn jarenlange ervaring als DJ op bruiloften heb ik geleerd dat het vasthouden aan een specifiek concept, in dit geval het festival idee, wel eens kan uitlopen op een teleurstelling. Want wees eens eerlijk, vinden opa en oma de nieuwe hit van Martin Garrix of Armin van Buuren leuk om op te dansen? Ze zullen vast en zeker wel genieten van de anderen die helemaal los gaan op deze muziek, maar ook een hele avond lang??


Persoonlijk denk ik van niet. Als Allround bruiloft DJ ben ik van mening dat er voor ieder wat wils moet zijn qua muziek, zodat elke gast in de gelegenheid is om een dansje te wagen op de dansvloer.

Het bruidspaar hoorde mijn visie, maar wilde tóch vasthouden aan het festival thema.

Ok, prima zei ik. "Het is jullie bruiloft en ik wil er alles aan doen om het jullie naar de zin te maken."

Op de vraag of ze het goed vonden dat gasten verzoekplaatjes indienen kwam een kort en bondig antwoord: "nee, stuur ze maar naar ons toe. Wij willen bepalen wat er wel of niet gedraaid wordt."

Prima, dan spreken we dat zo af.

Een aantal weken later ontving ik een Spotify playlist met nummers die ze graag zouden willen horen tijdens hun feest. De dikste trancenummers stonden erin, heel gaaf. Dit gaat wel een knalfeest worden, dacht ik.


Twee maanden later was het zover. De feestzaal was mooi ingericht en onze leverancier van het licht en geluid had zijn best gedaan om een mooie festivalsfeer uit te stralen. Het was een warme zomerdag, alle gasten zaten buiten op het terras. Binnen waren de barmedewerkers aan het zweten om alle consumpties zo snel mogelijk bij de gasten te krijgen. Buiten zat de familie onder de parasols te genieten van een hapje en een drankje.

Ik liep naar het bruidspaar toe om hen te feliciteren. Ze genoten zichtbaar van hun trouwdag.

Rond 20:30 uur werd iedereen naar binnen gevraagd voor de openingsdans van het bruidspaar. Het bruidspaar had voor een 80's classic gekozen, waar ze -zonder ingewikkelde danspassen- hun eerste dans als man en vrouw gingen doen. Daarna was het de bedoeling om meteen los te gaan. Meteen house en trance knallen...


Binnen was het 30+ graden. Toen het bruidspaar hun openingsdans had afgerond, rolden de zweetdruppels al over menig voorhoofd. Bij het opzetten van de tweede plaat was al meteen duidelijk dat dansen op dat moment nog iets teveel gevraagd was. Iedereen liep namelijk weer naar buiten om af te koelen... Tja, daar sta je dan als DJ... Gelukkig was de muziek buiten ook goed te horen en de lekkere housedeuntjes vielen in de smaak.

Toen de zon onder ging werd het wat koeler en kwamen


de mensen naar binnen. Het volume ging wat omhoog en het bruidspaar stond heerlijk te dansen op de dansvloer. Alleen het bruidspaar ja... De familie en vrienden stonden aan de zijkant te kijken hoe het paar zich amuseerde op de muziek. Opa en oma zaten aan een tafeltje wat verveeld voor zich uit te kijken. En op zo'n moment begint het bij mij een beetje te knagen, want als DJ wil ik zoveel mogelijk mensen op de dansvloer zien. Dat is mijn graadmeter of ik het goed doe of niet.

Het bruidspaar had me nogmaals op het hart gedrukt dat ik dus geen verzoekjes mocht draaien en dat ik me moest houden aan hun house/trance/dance muziek.

Ik zag een feestavond langzaam afzakken naar een avond met muziek voor 2 mensen...


Voorzichtig seinde ik naar het bruidspaar, of ze even naar me toe wilden komen.

Mijn signaaltje werd opgevangen en al snel stond ik met het bruidspaar te praten bij de DJ booth.

"Ik begrijp dat jullie willen vasthouden aan het thema" zei ik, "maar als jullie om je heen kijken, zie je dat er niet veel animo is om de dansvloer op te komen. Mijn advies zou zijn om het thema iets losser te laten en wat meer commerciële muziek te gaan draaien, afgewisseld met een aantal trance en houseplaatjes. Als we die switch maken, dan ben ik ervan overtuigd dat zelfs opa en oma op de dansvloer een dansje gaan wagen..."

Het bruidspaar kijkt elkaar aan en stemmen toe. De eerste plaat die ik toen opzette, Blurred Lines, zorgde ervoor dat een flink aantal mensen meteen op de dansvloer kwamen om te dansen. De bruidegom draaide zich naar me toe en stak zijn duim omhoog.

De afwisseling tussen de bekendere hits, de échte bruiloftsplaatjes (welkom opa en oma op de dansvloer) en de tranceknallers zorgde ervoor dat het een top feest is geworden.

Op het laatst van de avond is het aandeel trance en house wat toegenomen en stond de menigte los te gaan op de muziek.

Het bruidspaar en hun gasten hebben genoten tot op het laatste moment!


Achteraf kwam het stel naar me toe om me te bedanken. "We zijn heel erg blij dat je jouw input hebt gegeven om ons feest te redden. We hebben een fantastische avond gehad!", aldus het bruidspaar.


Conclusie:

Een bruiloft is een feest van jong tot oud. Wil je een bepaald thema koppelen aan het feest, hou er dan rekening mee dat dit niet voor iedereen in de smaak kan vallen. Mijn advies: plan een kennismakingsafspraak met de DJ en spreek van tevoren goed af wat er moet gebeuren als het muziekthema niet aanslaat.

Boek je een DJ die zich specialiseert in 1 genre, hou er dan rekening mee dat deze wellicht niet zo makkelijk kan switchen als een allround DJ.


In dit voorbeeld heb ik het specifiek gehad over een bruiloft, maar in feite is dit ook van toepassing op alle feesten met een gemengd publiek.

Organiseer je een 90's party, dan weet je van tevoren dat er publiek op af gaat komen die van 90's muziek houden. Dan is het natuurlijk niet zo slim om van thema te wisselen.


Heb jij binnenkort iets te vieren? Laat je goed informeren naar de mogelijkheden en ga niet over 1 nacht ijs.


Met muzikale groet,


DJ Angelo

Soundbookers.nl


29 views

SoundBookers.nl is ingeschreven bij K.v.K. Limburg onder nummer: 56525184.

BTW nummer: 157863281B01

 

Mail: info@soundbookers.nl  |  +31 (0)65 23 23 23 5  |  Timorstraat 20, 6214 VZ Maastricht

 

  • Facebook App Icon